Translate

Mitä elimistössäsi tapahtuu kun lopetat sokerin syönnin?

Sokeri voi aiheuttaa ummetusta ja muita haittoja hyvinvoinnillesi, joten sen jättäminen kokonaan pois ruokavaliosta parantaa ruoansulatustasi huomattavasti. Samalla pystyt helpommin pitämään painosi terveellisellä tasolla. Mitä elimistössäsi tapahtuu kun lopetat sokerin syönnin?
Sokeri on yksi kaikkein eniten syödyistä aineksista koko maailmassa, ja valitettavasti se myös edustaa yhtä kaikkein suurimmista terveysriskeistä ihmiselle. Vaikka sokerin syönnissä ja makean haluamisessa ei ole mitään uutta – tätä tuotetta on iät ja ajat käytetty herkkujen valmistuksessa – kannattaa asiaa ryhtyä katsomaan hiukan uudesta näkökulmasta. On nimittäin niin, että sokerin syönti saattaa heikentää elämänlaatuasi sekä aiheuttaa monia terveysongelmia.

Sokereihin liittyen on kuitenkin ensin ymmärrettävä se, että kaikki sokerit eivät ole samanlaisia, eivätkä siis myöskään yhtä haitallisia terveydellesi. On tärkeää nähdä ero teollisesti käsitellyn valkoisen sokerin ja muiden välillä, sillä tämä sokerityyppi on juuri se, joka voi vakavalla tavalla heikentää terveyttäsi. Ja kyllä, tämä on juuri sitä samaa sokeria, jota näet jokaisen kaupan hyllyillä. Syöt sitä päivittäisessä leivässäsi, teollisesti prosessoiduissa ruoissa, kekseissä, kakuissa ja monissa muissa välipaloiksi tai herkuiksi tarkoitetuissa ruoissa.
Urheileva nainen

Moni ihminen on ottanut tavakseen juoda sokerisia virvoitusjuomia, energiajuomia tai muita sellaisia hyvin paljon sokeria sisältäviä juomia, jotka saavat aikaan tuntuvan nousun elimistön energiatasossa. Näihin juomiin turvaudutaan aina silloin, kun tarvitaan lisää virtaa. Tutkimukset ovat  kuitenkin osoittaneet, että liika sokeri elimistössä saattaa itse asiassa aiheuttaa energian määrän romahduksen, joka sitten vaikuttaa päivän toimintaasi juuri päinvastaisella tavalla kuin toivoit.
Jos syöt liian paljon sokerisia tuotteita, estät elimistösi mahdollisuuden pitää sen energiavarannot niin täysinä kuin mahdollista. Kun vähennät sokerin syöntiä, alat huomaamaan, että nuo romahdukset energisyydessäsi jäävät menneisyyteen.

Sydämesi alkaa voimaan paremmin

Kun vähennät sokeria, vähennät myös alttiuttasi kärsiä sydänkohtauksesta. Näin osoittaa Journal of the American Heart Association -lehdessä julkaistu tutkimus, jossa käsitellään niitä lukuisia vaaroja, jotka sokeri asettaa sydämen toiminnalle.

Suojelet itseäsi syövältä

Syöpäsolut
Useat tutkimukset ympäri maailmaa ovat antaneet varmistuksen siitä, että sokeri tarjoaa ravinteita syöpäsoluille. Jos siis vähennät syömääsi sokeria, pystyt samalla pienentämään riskiäsi sairastua erilaisiin syöpiin. Sokerin jättämisen seurauksena hillitset vahingollisten solujen lisääntymistä ja leviämistä elimistössäsi.
Suojelet maksaasi
 
Fruktoosi ja glukoosi – mikäli niitä syödään liiallisesti – saattavat aiheuttaa myrkyllisten aineiden kertymistä maksaan. Tämä on samanlainen ilmiö kuin tapahtuu silloin, jos juot liikaa alkoholia. Asiantuntijat suosittelevatkin, että tekisit aina ajoittain maksan puhdistuksen. Niin voit vähentää riskiä kärsiä maksaan liittyvistä ongelmista, jotka ovat seurausta suuresta sokerin määrästä kehossasi.

Huomaat nukkuvasi paremmin

Nainen nukkuu
Sokerin syönti voi aiheuttaa romahduksen elimistön energiatasoissa, mutta samalla se voi myös häiritä untasi. Ne henkilöt, jotka rajoittavat sokerin syöntiään, tulevat nopeasti huomaamaan sen, kuinka paljon paremmin he nukkuvat. Lisäksi joillakin sokerin pois jättäminen tarjoaa jopa ratkaisun unettomuuteen.

Ihosi näyttää nuorekkaammalta

Suuri määrä sokerisia tuotteita saa aikaan sen, että elastiinin ja kollageenin tuotanto elimistössäsi häiriintyy. Nämä kaksi ovat tärkeitä proteiinin lähteitä ihollesi. Pitkällä aikavälillä liiallinen sokeri voi aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista ja muita ihon häiriöitä.

Painosi tulee olemaan tasapainoisempi

Nainen punnitsee painonsa
Sokeriset ruoat sisältävät yleensä paljon rasvaa, hiilihydraatteja ja kaloreita, jotka kaikki voivat olla osallisina painon nousemisessa. Jos siis poistat sokerin kokonaan päivittäisestä ravinnostasi, pystyt leikkaamaan myös näiden aineiden määrää elimistössäsi. Siten sinun on helpompi saavuttaa ja säilyttää tasapainoinen ja terveellinen paino.

Ruoansulatuksesi paranee

Kun vähennät saamaasi sokeria, annat samalla ruoansulatuksellesi ”tönäisyn”, jonka seurauksena se alkaa käsittelemään syömääsi ruokaa tehokkaammin. Tällä tavalla edistät sitä, että et joudu kärsimään ummetuksesta tai muista paksusuoleen liittyvistä ongelmista.

Tunnet itsesi kylläisemmäksi

Useat tutkimukset osoittavat, että liiallinen sokerin määrä ravinnossa aiheuttaa vastustusta leptiiniä kohtaan, joka on hormoni ja vastuussa sen viestittämisestä aivoille, että olet jo tullut kylläiseksi syömästäsi ruoasta.

Hampaasi alkavat voimaan paremmin

Kun syöt jotain sokerista, annat bakteereille mahdollisuuden villiintyä suussasi. Jos syöt suuren määrän sokerisia ruokia, lisäät siis mahdollisuutta saada reikiä hampaisiin sekä muita suun terveyteen liittyviä pulmia. Vähentämällä sokerin määrää edistät siis hampaidesi ja ikeniesi terveyttä.
Nyt tiedät, että leikkaamalla syömäsi tai juomasi sokerin määrää saat kaikki nämä hyödyt terveydellesi ja hyvinvoinnillesi. Ei siis kannata odottaa – kokeile heti sokerin jättämistä pois ruokavaliostasi!

2 kommenttia:

  1. 5 vuotta sitten olin syönyt ja juonut itselleni 30 liikakiloa, insuliinihoitoisen 2-tyypin diabeteksen--kortisoonihoitoisen astman kanssa olin paininut 30 vuotta--lisäksi todettiin keuhkoahtaumatauti--1.1.11 lukien työkyvyttömyyseläkkeelle. henki meinas loppua--aattelin että ainakin insuliinista eroon. lopetin tupakoinnin--tiukalla karppaamisellä 4 viikossa eroon kortisoonista-6 kuukaudessa eroon insuliinista, 25 kilosta,verenpaine ja verensokeri normalisoitui-allergia ja astma helpotti--5 dl kermaa ja 3 kananmunaa päivässä+kourallinen vitamiineja--ja kas kolesteroliarvotkin normalisoitui--4,5 vuotta karpannut ja jatkuu--mulle toimii VHH--nyt kolmas kinkku sulamassa--rasvat ehdottomasti syödään:):)---hyvää vuodenjatkoa t jussi

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jussi kommentistasi! Kerroit arvokasta tietoa. Miten tiukalla karppausdieetillä olet? Syötkö yhtään leipää tai puuroa yms.?

    VastaaPoista

Kerro omista ajatuksistasi ja kokemuksista, luen niitä mielelläni.